5 Tips om geld te verdienen met je samenvattingen

Samenvattingen verkopen

Samenvattingen komen altijd goed van pas bij het leren voor een tentamen, vooral wanneer je voor elk vak een boek van meer dan 300 pagina’s hebt. Toch maakt niet iedereen een samenvatting voor zichzelf, en kopen veel studenten hun samenvattingen op websites zoals Stuvia.

Zo’n samenvatting verkoop je meestal voor ongeveer 3 euro. Dat lijkt misschien weinig, maar een goede samenvatting kan vlak voor een tentamenweek een paar honderd euro opleveren – extra geld voor je zomervakantie.

Als je een samenvatting schrijft voor een tentamen dat je zelf ook nog moet maken, zal je merken dat je de stof beter gaat begrijpen. Door een samenvatting te schrijven herhaal je de belangrijkste punten uit de tekst constant in je brein, wat een seintje geeft dat het belangrijke informatie is. Zo verdien je naast geld ook nog eens makkelijke studiepunten.

Maar hoe schrijf je een goede samenvatting? Hier zijn een aantal tips om ervoor te zorgen dat jouw samenvatting het meest wordt gekocht.

1 – Ga naar de les

Docenten geven tijdens colleges soms weg wat er op het tentamen gaat komen om ervoor te zorgen dat iedereen aandachtig meeluistert. Als je eenmaal weet wat er op het tentamen gaat komen, kan je de informatie uit het boek beter filteren. Misschien is een bepaald hoofdstuk eigenlijk niet belangrijk, dan zou het zonde zijn om je tijd er aan te verspillen.

Het is natuurlijk ook handig om vragen te stellen aan de docent om de stof beter te begrijpen.

2 – Schrijf je samenvatting eerst met de hand

Uit een onderzoek uit 2014 blijkt dat je meer informatie herinnert wanneer je notities met de hand maakt. Dit komt omdat de meeste mensen minder snel kunnen schrijven dan typen. Bij het schrijven moeten je hersenen de informatie keer op keer herhalen zodat het niet verloren gaat terwijl je schrijft. Door die herhaling zal de informatie beter in je hoofd blijven zitten. Ook schrijf je informatie in je eigen woorden, terwijl je bij het typen de woorden van de docent gewoon op papier neerzet.

Deze notities kan je later natuurlijk wel digitaal overzetten zodat anderen je handschrift niet hoeven te ontcijferen.

3 – Filter informatie

De eerste versie van je samenvatting zal waarschijnlijk te lang zijn, omdat je bang bent dat je iets belangrijks over het hoofd ziet. Bekijk je samenvatting kritisch, en bepaal zo welke delen, begrippen, of zelfs hoofdstukken, weg kunnen. Als een begrip wel in het boek voorkomt, maar nooit in de les is besproken, kan je het meestal gewoon links laten liggen. Probeer per hoofdstuk maximaal 1 A4 te gebruiken, en voor het hele boek niet meer dan 10 pagina’s.

4 – Schrijf voor je doelgroep

Samenvattingen schrijf je voor je medestudenten, niet de docent. Omdat je iets voor school schrijft, zal je soms merken dat je te dure of onnodig ingewikkelde woorden begint neer te zetten. Een goede samenvatting is voor de doelgroep makkelijk en snel door te lezen, dus let op je woordkeuze.

5 – Denk goed na over de prijs

Als je samenvatting eenmaal klaar is, moet je eerst goed nadenken over de prijs die je ervoor gaat vragen. Als je een populaire studie doet, zal de concurrentie moordend zijn, en moet je samenvatting extreem goed zijn om een hogere prijs te vragen. Kijk op de website rond naar de gemiddelde prijs, en vergelijk ook de kwaliteit met dat van jou. Misschien is het slim om een wat lagere prijs te vragen terwijl je samenvatting beter is, om er zeker van te zijn dat mensen jouw samenvatting gaan kopen.

Als je een wat meer niche studie doet, kan je vaak een wat hogere prijs vragen – er zullen niet veel alternatieven zijn, dus zijn je medestudenten bereid wat meer te betalen.