Hoe krijg je grip op je geld in 4 stappen?

Bepaal uw doel

Wat is de belangrijkste reden dat u met uw geldzaken aan de slag wilt? Door uzelf deze vraag te stellen, maakt u het stappenplan concreter, u weet waar u het voor doet. Bijvoorbeeld, ik wil weten of ik te veel uitgeef, of ik minder kan werken, of ik mijn schulden af kan lossen. Of: ik wil me geen zorgen maken over geld. Hoe krijgt u grip op de zaak?

Als u alle informatie over uw geldzaken makkelijk kunt vinden, heeft u sneller overzicht. Ook als u financieel advies of hulp zoekt, is het slim om een geordende administratie te hebben.

Aan de slag:

 • Maak de (e-mail)post dagelijks open, gooi spam en reclame weg.
 • Verwerk de post: wordt er iets van u verwacht? Moet u iets betalen?
 • Log regelmatig in op de sites waar uw facturen digitaal worden aangeboden.
 • Bewaar belangrijke post in een ordner met tabbladen.
 • Doe betalingen op tijd.
 • Print digitale post uit of bewaar ze in een map op uw computer.
 • Controleer bankafschrijvingen.
 • Betaal rekeningen automatisch als dat kan.
 • Spreek met uw partner af wie de administratie doet.
  Doet uw partner de administratie? Neem dan regelmatig samen de administratie door. U bent er immers beiden verantwoordelijk voor.

Wat zijn uw inkomsten, heeft u schulden? Waar blijft uw geld? Door een begroting te maken (een overzicht van uw inkomsten en uitgaven) weet u meteen of er financiële ruimte is. En u ziet in één oogopslag wat de rijke, arme en dure maanden zijn.

Omdat dus niet elke maand hetzelfde is, biedt een gemiddelde maandbegroting het meeste overzicht. Reken hiervoor alle inkomsten en uitgaven om naar een gemiddeld bedrag per maand. De bedragen vindt u in de bij- en afschrijvingen van uw bankrekening. Contante uitgaven kunt u noteren in een kasboek. Vergeet ook het bedrag dat u maandelijks spaart niet. En het is slim om maandelijks een bedrag te reserveren voor (jaarlijkse) rekeningen die nog komen.

Maak een begroting op papier, op uw computer of met behulp van het gratis Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud. U ziet direct of uw inkomsten en uitgaven in balans zijn.

U heeft nu alles op een rijtje gezet. Als u alle uitgaven aftrekt van de inkomsten, weet u of u per maand genoeg geld heeft.

Kijk op Nibud.nl/berekenuwrecht of u recht heeft op toeslagen of tegemoetkomingen om uw inkomen aan te vullen. Vaak moet u deze zelf aanvragen. Heeft u een minimuminkomen? Informeer dan bij uw gemeente of u recht heeft op lokale regelingen zoals kwijtschelding van de gemeentelijke heffingen.

Bij een tekort kunt u ook uw uitgaven kritisch onder de loep nemen. In het Persoonlijk Budgetadvies ziet u of u aan bepaalde posten meer besteedt dan andere huishoudens zoals dat van u.

U kunt nu makkelijker bepalen welke keuzes u maakt en waar uw prioriteiten liggen. Wilt u besparen? Maak dan een bespaarplan. Denk ook aan het doel dat u voor ogen had toen u met uw geldzaken aan de slag ging: sparen, schulden aflossen, een huis kopen…  En misschien komt u juist tot de conclusie dat het allemaal goed loopt.

Als u uw doelen of keuzes bijstelt, kan het slim zijn om het stappenplan nog eens te doorlopen. Dat is ook het geval als u uw inkomsten- of uitgavensituatie verandert, bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding, een nieuwe baan, een verhuizing. Als u snel inzicht heeft in uw nieuwe financiën, voorkomt u geldproblemen.

Wat betekent een bepaalde keuze (nu) voor uw financiële situatie in de toekomst? Bekijk daarvoor de 4 stappen voor grip op uw geld in de toekomst.